Hvad er 360 graders video?

360 graders video og Virtual Reality er nok den største nyhed i billedverdenen siden opfindelsen af tv!

Nu er du ikke længere begrænset til at se et lille udsnit af verden – du kan få det hele med og oven i købet bevæge dig rundt i billedet, som var du selv på stedet.

360 graders video fra Video2web.dkBillederne kan enten optages med et kamera med et ekstremt fiskeøje-objektiv. Eller ved at sætte billedet fra flere kameraer sammen. Det kan vises enten på en almindelig skærm på computer, smartphone eller tablet – eller på den mere nørdede måde med særlige briller, så man kan dreje sig rundt i billedet og kigge op og ned.

Kameraet optager lyd som andre kameraer – og man kan lægge musik og speak på lige som med alle andre videoformater.


Det kan 360 graders video bruges til

Den nye måde at optage video på kan ikke kun bruges af nørdede teenagere med mærkelige briller. Det kan også bruges til at præsentere dit produkt, begivenhed eller sted på en helt ny måde:

Et videobillede i 360 grader er oplagt til alle former for rummelighed – det kan være hotelværelser, butikker, et torv midt i byen – eller som her i denne lille VR-film fra et lille museum i Al Hamra, Oman:

Tænk dig at kunne følge både de optrædende og publikum i samme billede eller ved at bevæge dig rundt i Virtual Reality. Klovnen kommer på scenen – og du kan se børnenes reaktion. Her er en 360 graders optagelse fra julemarked i Aalborg, hvor du kan se både nissen og børnene.

360 graders video giver fantastiske naturoplevelser – uanset om du er i bjerge, skov eller under vand. Her kan du komme med til først en landsby for tay-folket, dernæst vandfaldet Dau Dang lige uden for landsbyen i Ba Be Nationalpark i Vietnam – alt sammen optaget med kamera i 360 grader:

Bygninger – især flere af dem – kan være svære at skildre på et almindeligt fotografi eller videobillede. Med 360 graders video får du mulighed for at vise hele byrummet frem på en gang og lade seeren bevæge sig frit rundt. Her fra pladsen ved verdens højeste bygning, Burj Khalifa i Dubai:

Ved at optage en samtale i 360 grader får seeren mulighed for selv at vælge, hvem der skal kigges på. Jeg har ikke selv fået produceret noget endnu, men her er et fint eksempel:

Virtual Reality briller

VR-briller

Den helt unikke oplevelse af Virtual Reality (VR) får man med et par særlige briller. Der er efterhånden rigtig mange på markedet.

Google var en af de første på banen med sine Cardboard-briller, der kan købes for helt ned til 149,- kr. Du sætter din smartphone ned i brillerne og afspiller videoen gennem en særlig app, så billedet deles i to og giver Virtual Reality-fornemmelsen.

Du kan dog altid se videoerne på din almindelige skærm ved at bladre rundt i billedet.

Læs mere om VR briller/headsets


Kodak PixPro SP360 til 360 graders video

Actioncam i 360

Kodak PixPro er et actioncam ligesom et GoPro. Det kan sættes fast overalt – på en hjelm, en cykel, taget af en bil eller i toppen af en mast. Det har endda et vandtæt hus, så du kan få undervandsoptagelser i 360 grader.

Kameraet er også kommet i en 4K-udgave, som er det, jeg bruger i dag. Videoerne fra Vietnam er lavet med to stk 4K-kameraer, der giver et meget bedre billede end de første 360 graders kameraer på markedet.

Mange spændende formater

Video, der er optaget i 360 grader, kan præsenteres på flere spændende og overraskende måder. Der er selvfølgelig Virtual Reality, hvor man så at sige bevæger sig rundt inde i videoen. Men billedet kan også lægges ud som panorama, deles i to lag og meget mere.

De fleste af formaterne kan klippes ind i helt almindelig video som en effekt på samme måde som et dronebillede. Til gengæld er Virtual Reality ikke egnet til at klippe sammen med almindelig video, men er nødt til at stå for sig selv.

Du kan se eksempler på alle formater ved at klikke på billederne forneden.

  • Virtual Reality: Med briller eller mus/fingre bevæger du dig rundt i billedet
  • Panorama: Du kender måske de lange panorama-billeder fra din telefon. Her er det bare i video – og hele horisonten rundt
  • Fifty-Fifty: Panoramaet kan også deles op i to og sættes op over hinanden, så du har fremad i det ene lag og tilbage i det andet
  • Ring: De to lag kan også sættes sammen i en ring. Du bestemmer selv skæringspunktet
  • Global: Kameraet optager et rundt billede, så det kan selvfølgelig også vises som en cirkel, hvor fx højhusene tårner sig op mod centrum
  • Point of view: Kameraet kan også vendes, så de 360 grader ikke følger horisonten, men går fra himmel til jord og centrum er lige frem. Dermed viser billedet dit udvidede synsfelt, men det viser altså ikke, hvad der foregår bag din ryg